måndag, januari 15, 2007

Santoral

I Spanien är namnsdagar väldigt viktiga. Detta eftersom alla spanska namn är helgonnamn. Många gånger firas denna dag mer än födelsedagen.

I Madrid finns det en kyrka som heter Santa Filomena, hon är patrona de las causas perdidas. Alltså, om man är ett lost case kan man be till henne. Det tycker jag är sött.

Mitt helgon är Santa Catalina de Vadstena. Hon är alla jungfrurs (jungfruar?) beskyddare.

Mycket passande...

8 kommentarer:

Ataharis sa...

Du har blivit utmanad på min sida. :)

Östermalmsräven sa...

Hmm jo du är allt en liten oskuldsfull jungfru du!

Hahaha...

Blancaflor sa...

Trulsa: Oj, vad spänande!

Räven. Jajamensan! Klart jag är! ;)

Alley Cat sa...

Santa Filomena!?! Henne skall jag komma ihåg... *skratt*

Stora Morran sa...

Jag har aldrig fattat det där med att de firar sina namnsdagar mer. Alla heter ju Maria eller José vad händer på dom namnsdagarna. Vilka måste man gå till och vilka ger man presenter? Blir det inte ett attans spring just på dom dagarna. Ger såna som heter Maria presenter till alla andra som heter Maria? Stannar dom som heter José hemma och har mottagning då eller?

Blancaflor sa...

Alley: Japp, jag tycker att det känns tryggt ;)

Morris: Jag tror att de flesta "firas" med via telefon (som da ngn fyler ar i Sverige). Och att det främst är släkten som ger presenter. Men onekligen en intressant tanke...

Anonym sa...

Det är olika i olika kulturer. Min släkt är från Ungern och där de kommer ifrån är namnsdagen viktigare än födelsedagen, så gudnåde dig om du glömmer ringa och gratta :) Det är nåt med att födelsedagen bara blir ett datum medan namnsdagen är noga genomtänkt. Bra för mig jag får dubbla paket :D

Blancaflor sa...

Jenny: Ja tur för dig! Min farmor brukade fira mig ganska mycket pa min namnsdag. Kanske var det eftersom jag var döpt efter henne. :)