onsdag, augusti 23, 2006

Cockney

Cockney är namnet på en dialekt i London, men används idag även för arbetarklassen i London (speciellt från East End). För att vara cockney skall du vara född inom höravstånd av kyrkklockorna i St. Mary Bows. I 'cockneyn' finns inslag av yiddish och romani, men mest känt är nog cockney rhyming slang.

Cockney rhyming slang fungerar på så sätt att ett ord ersätts med ett annat som rimmar. Ofta är det namn på kändisar eller uttryck.

Cockney för "Beer " är "Britney" eftersom Britney Spears rimmar på Beers.

Cockney- Engelska- Exempel:
Diet Coke - Joke- He is a Diet Coke.
Mahatma Ghandi - Brandy - A Mahatma with coke, pls!
Jackie Chan - Plan - I have a Jackie!
Itchy Teeth - Beef - That Itchy Teeth looks good!

Kända cockneys är Michael Caine och Samantha Fox

6 kommentarer:

Stora Morran sa...

Du det låter inte helt lätt det där...

jacobsteel sa...

Mindre kända Cockneys är en massa tjejer i min polares gymnasieklass som fick underliga personlighetsförändringar efter kortare au-pair-jobb typ.

Anonym sa...

Mince pies (eyes) och apples and pears (stairs) är två ord som satt sig när det gäller mina Cockneykunskaper. Tycker att det är en så häftig slang - färstår dock inte så mycket. Ändå är det logiskt när man hör förklaringen till vissa ord. :)Kul att du tar upp det i bloggen!

Östermalmsräven sa...

My goooood vad avancerat, känns nästan lite onödigt komplext om jag ska vara ärlig. Det kommer ju sluta med at ingen riktigt hänger med hahaha...

Blancaflor sa...

Morris: Jag haller med, men sa är vi inte cockneys heller :)

Jacob: Hahaha! Som rinkebysvenska fast pa engelska liksom...

Jaan: I will give you more ;)

Camilla: Jag haller med, det är smart och kul.

Räven: Kanske är det det som är meningen. Endast för det invigna.

Anonym sa...

You got a it a bit wrong young lady....Diet Coke -Joke would be 'He's a Diet'. Just as you say 'I'll go buy a couple of Britney's'....you dont say 'I'll go buy a couple of Britney Spears'. I'm a big fan of u'r site....