tisdag, mars 06, 2007

Anställningstrygghet

En tjej på mitt jobb fick sparken idag. Den som innehade min tjänst innan mig fick också sparken. Och den som innehade min närmaste kollegas tjänst också. Och en fjärde person fick sparken samma dag som jag började.

Hårda bud!

Det är lite stressande. Jag undrar om de fick varningar innan.

Jag talade med den senast uppsagda i morse (innan hon fick sparken) och frågade henne om hon hade ett speciellt dokument. Hon svarade:

"Det är egentligen inte mitt jobb, men jag är den som har arbetat med det eftersom ingen annan gör det."

Jag hoppas att det var den attityden som gjorde att hon fick gå...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vaddå?

Varför är den kommentaren sunkig? Om uppgifter inte ligger under en persons ansvar är det väl bara schysst att hon har gjort jobbet ändå?

Vad missar jag?

Anonym sa...

Jag fattade inte heller vad det var för problem med attityden?

Blancaflor sa...

Det finns olika sätt att svara på frågor och hon hade helt klart fel attityd (vilket jag idag fick reda på var anledningen till hennes uppsägning). En sak är att försvara sitt arbetsområde en annan är att vara snäv och inflexibel...speciellt på ett nystartat (som vårt) företag. Jag (och de flesta av mina kollegor) får nya arbetsuppgifter hela tiden, trots att de kanske inte nämndes under anställningsintervjun.

Anonym sa...

Jag brukar alltid hålla med dig, men den kommentaren tyckte jag inte lät så farligt attitydig i sig. Kanske hade hennes kroppsspråk en taskigare attityd? Om en blick kan säga mer än tusen ord, hur mycket kan då inte en människa säga med hela sin kropp?

Anonym sa...

det låter som en tuff arbetsplats hur som helst. har du fått reda på om personerna fick varning i förväg?

Anonym sa...

varningar kan iofs inte komma annat än i förväg, men men..

Alley Cat sa...

I Sverige klagas det alltid väldigt högljutt när någon blir uppsagd. Tänk om vi hade haft vett att uppskatta den enorma trygghet vi har här med uppsägningstider osv. Det fungerar ju långt ifrån så på andra håll här i världen. Att bli uppsagd med omedelbar verkan utan skäl eller varning är inget konstigt i andra länder.

Människor med fel attityd är det tråkigaste som finns. Jag önskar att jag fick lov att med omedelbar verkan säga upp en del av mina kollegor och ersätta dem med andra som faktiskt VILL bidra till att ett bättre resultat...

Jag tror dock på dig Blanca! Är säker på att din "svenska arbetsmoral" aldrig kommer att bidra till att du får gå...

Ha en skön helg!

Kram Alley Cat

Blancaflor sa...

Emchie (du, min hjälte/inna efter min Lundahelg;) Du har naturligtvis rätt, det finns olika sätt att kommunicera med, och hennes var inte trevligt. Till saken hör att "dokumentet" är en intern telefonlista, som hon uppdaterar!!

Märy: Hehehe! Vet inte, men jag tvivlar på det eftersom hon antagligen arbetade på 3-månaders kontrakt (väldigt vanligt, som provanställningstaktik)

Alley: Tack, kära du! Jag haller med dig, i Sverige verkar det svårt att bli av med sitt jobb om det inte beror på arbetsbrist.