onsdag, juni 14, 2006

Du gamla, du fria...

Hur kommer det sig att så många svenskar flyttar utomlands?
Klimatet och skatterna?

Jag har svenska vänner i London, Hong Kong, Sydney, Bryssel, Moskva, San Francisco, Palma de Mallorca och Milano.

Många flyttar hem efter ett par år. När det är dags att sätta barnen i skolan eller då de har lekt rommen av sig.

Vissa flyttar aldrig hem. De blir utlandssvenskar med guldskor, russinansikte och PG Gyllenhammar-dialekt. De klagar alltid på Sverige och sprider klichéer om "sossar", skatter och svensk alkoholpolitik. De vill inte vara svenskar men integrerar sig heller inte i det nya landets samhälle. De lever i marginalen där solen altid skiner och rosén alltid ligger på kylning.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hjälp Blanca - jag har redan guldskor o kylen är full med vin. Håller det på att gå åt skogen??!

Östermalmsräven sa...

Klart att klagandet ofta späds på på samma sätt som myten om kobbar, demokrati och den "underbara svenska sommaren". Så fort man flyttar ut ur ett land så tappar man ofta en del av kollen på det som händer och man väljer på något sätt att fokusera på det man minns mest/bäst.

Däremot så tror jag att 60% flyttar för klimatet och skatterna och resten för att de känner att de vill bo någonannanstans, kanske ett lite större ställe... Sverige är ju förvisso stort till ytan men det är galet att ett land med en befolkning lika stor som new york har egen ekonomi och eget språk...

Blancaflor sa...

Fernisen: Kanske du skulle byta till silverskor? ;o)

Räven: Hahaha! Din jämföreslse med NY...

Thérèse sa...

En hel del yngre välutbildade flyttar också för att det kan vara jäkligt svårt som nyutexaminerad akademiker att få jobb i Sverige. Då har det inte så mycket med klimat och skatter att göra. En del blir kvar utomlands och en del kommer väl tillbaka efter några år. För se hur det blir för mig.

Anna Malaga sa...

Hahaha - det var sâ länge sedan jag hörde Gyllenhammar att jag har glömt hur han pratar :-)
Nej det finns alla möjliga sorters utlandssvenskar. En del smälter in och blir spanska utanpâ men förblir svenska inuti.