onsdag, december 14, 2005

Nouveau Cuisine

Saker som inte var vanligt att förtära i Sverige da jag var liten:

- Soltorkade tomater
- Caffe Latte (möjligtvis kunde man beställa en café au lait i storstäderna)
- "Pasta" (vi at spaghetti eller makaroner)
- Sushi
- Röd curry
- Pannakotta
- Chèvre (troligtvis kallade man det getost)
- Sydafrikanska och australienska viner
- Sambal olek
- Teriyaki-kyckling
- Wasabi
- Ruccola-sallad

Främst verkar det vara det italienska köket som har berikat oss med sin matskatt under senare ar (pesto, mozzarella, tiramisu, ciabatta, macchiato etc)

Nä, tacka vettja rostbiff och potatissallad, franskt lantvin, alla sorters grytor, marängsviss och fondue...

Förresten, igar var jag pa julbord där det serverades rysk kaviar pa ägghalvorna.

Fancy!

2 kommentarer:

Östermalmsräven sa...

Ja men visst är globaliseringen alldeles underbar!

Blancaflor sa...

Sant! Men det ar intressant hur snabbt vi i Sverige tar till oss nya trender. Spanien ar ju mycket mer konservativt da det galler tex mat.