tisdag, november 03, 2015

Tokyo jag tänker på dig nu...

Nu är jag tillbaka i Sverige efter några väldigt spännande dagar i Tokyo, en stad med intressanta kontraster mellan gammalt och nytt. 

Det var kliniskt rent överallt (med ett undantag...), japanerna var oerhört artiga, allvarliga och knäpptysta. I tunnelbanan under rusningstrafik var det helt tyst. Det var inte förbjudet men skulle anses oartigt att tala i mobilen äta eller dricka i tunnelbanan - så då gjorde ingen det. Otroligt! Allehanda förbudsskyltar var även de artiga, tex "Please keep out". 

Måltiderna var formaliserade och hade en tydlig början och ett tydligt slut. Tex, först serveras en lätt sallad, sedan kött i buljong och sedan avslutas middagen med nudlar i samma buljong. Ingen fråga om dessert, kaffe eller mer vin. Efter nudlarna är måltiden slut. Punkt. Väldigt intressant. 

Vidare är kontrasten mellan de seriösa kostymklädda männen och de fnittriga tonåringarna i knäppa kläder väldigt intressant. När sker den transformationen? 

Jag kände mig helt säker överallt och alla tider på dygnet, mycket mer säker än i Sverige. Tydligen är brottstatistiken väldigt låg och det märks. Ingen tittade på mig, försökte prata eller uppförde sig hotfullt. I världens största stad såg jag kanske fem utslagna personer. 


Japanska trädgårdar stiftade jag först bekantskap med i SF och Tokyo gjorde mig inte besviken...naturligtvis. Väldigt rogivande och allt är i perfekt skick.


Sensoji-templet i Tokyo.


En kruka med sake.


Vi besökte ett "kattkafé", det fanns flera stycken och även med andra djur som kaniner och ugglor. Väldigt mysigt.


Obligatoriskt besök på skybaren från Lost in translation. En höjdpunkt, på flera sätt.


Vi såg flera personer i traditionell klädsel. Här i en toalettkö :)


Tokyo är ju känd för sin populärkultur med serier och dockor. Jag har aldrig gillat Hello Kitty men Monchichi var det roligt att återse. 


Det enda undantaget från renligheten - Golden Gai. Området består av sex små gator med minimala barer (plats för 5-10 personer) i gamla, låga och smutsiga hus. Men fyllt av affärsmän, turister och vanliga människor.


Den klassiska korsningen i Shibuya.


Oj vad gott vi har ätit! Ramen, kobe-biff (Oh.My.God!), udon, shabu shabu och sushi. Sushin var dock lite väl magstark för mig med enorma, tjocka fiskbitar med skinn. Vi var på flera traditionella restauranger med perfekt, diskret service av kimonoklädda damer. Dock inga stolar som drogs ut, presentation av rätter eller leende välkomnande. Och oftast bara ett ospecificerat "glass of wine" i menyn. Ibland fanns inte heller vitt vin att välja på. Väldigt annorlunda och mycket intressant.


3 kommentarer:

lisgo sa...

Oj, vad du han med mycket på så få dagar!
Ser fram mot att få hör mer imorgon.

lisgo sa...

Oj, vad du han med mycket på så få dagar!
Ser fram mot att få hör mer imorgon.

Blancaflor sa...

Yes, vi var så jetlaggade att vi var ute från hotellet före 08.00 varje morgon :)